.

Någon som pratar om det jag pratar om

Bloggar på lokaltidningssajter är sällan särskilt lyckade. Anekdoter från människors vardagsrum intresserar många när de snyggt redigerade lyfts fram i en papperstidning. Men på en sajt som NVP.se är det få som självmant klickar sig fram till blogginlägg om vad som går på tv. Vilket jag och många andra webbansvariga märkt. I vårt fall slutade det med att alla bloggar lades ner.

Vi visste helt enkelt inte varför vi skulle ha dem.

Under en promenad i Bagarmossen (en konsekvens av svårartad dromomani) kom jag fram till en möjlig lösning på den kniviga ekvationen. Efter att ha googlat på några adresser hamnade jag på Bagisbloggen. Plötsligt var svaret givet, bland alla inlägg om nyöppnade kaféer och byggplaner. Här fanns en blogg som förbättrar bagisbornas självkänsla, som dessutom fungerade som ingång till samhället för en utsocknes på besök.

Jaha, så här går snacket här.

Och om man kan bli så fascinerad av en ort man inte ens bor på, vad händer då om bloggaren skriver om ens egna gator?

Någon som pratar om det jag pratar om.

Min ambition sedan jag tog över NVP.se har alltid varit att sajten ska rymma mikronyheter. Alla mikronyheter. Nacka och Värmdö har en stadsplanering som medfört bilburna invånare och skarpa gränser mellan orterna, därför är det extra viktigt att få plats med hyperlokalt material – jämte politiska beslut, brottsnotiser och sport. En Sicklabo är nämligen sällan intresserad av vad som händer på Djurö, hur mycket vi än skulle vilja det. Klickfrekvensen på webben blir därefter.

Nu är vi äntligen igång. Först ut i vår satsning på ortsbloggar är Gustavsbergsbloggen.se, som drivs av två ambitiösa lokalpatrioter. De skriver kvartersnyheterna som våra reportrar inte hinner med, eller som 95 procent av papperstidningsläsarna skulle ha ansett vara ointressant.

Vi som tidning erbjuder en färdig plattform, intresserade besökare, utrymme i papperstidningen och textcoachning. Dock ingen ekonomisk ersättning. I utbyte blir vi relevanta för fler. Och ger samtidigt Gustavsbergsborna lite mer råg i ryggen.

Redan efter ett par veckor kan jag konstatera att vi varit rätt ute. Det syns såväl i besökarstatistiken (där bloggen två veckor i rad haft mer läsare än vår mest lästa artikel) som i kommentarsfälten (dit lokalpolitikerna redan hunnit göra avtryck). Nu står Orminge på tur, och sedan Fisksätra. Och förhoppningsvis fler efter det.

Jag tror helt enkelt att alla orter behöver en lokalblogg. Och jag är helt övertygad om att lokaltidningssajter behöver lokalbloggar.

Standard

One thought on “Någon som pratar om det jag pratar om

  1. Pingback: Ny lokalblogg « Jörgen Löwenfeldt

Kommentera